sestdiena, 2015. gada 7. marts

Triatlona pirmsākumi Latvijā. Par ko neraksta Wikipedia 4. martā 11:25 Skaties.lv Latvijā pirmais triatlons 1987. gadā notika Langstiņu ezerā un tā apkārtnē. 59 drosminieki peldēja 1 km, ar velosipēdu brauca 25 km un skrēja 8 km. Viens no pirmajiem Latvijas triatlonistiem Raimonds Garenčiks, sacenšoties ar sportistiem no Latvijas, Krievijas un ASV, ieņēma 22.vietu. Raimonds Garenčiks ir Carnikavas novada pašvaldības izpilddirektors un 17. maijā svinēs 60 gadu jubileju un joprojām turpina aktīvi skriet, peldēt, braukt ar riteni. Turklāt Raimonds labi atceras savu otro triatlonu 1990. gadā Tukumā.
“Man toreiz bija 35 gadi, un pēc sacensībām Langstiņos tas bija mans otrais triatlons. Ģeogrāfiski to vietu neatceros, taču aprakstīt varu. Sacensībās startēja ap 40 dalībnieku. Diena bija lietaina. Kā parasti pirmais posms bija peldēšana. Visus nostādīja ūdenskrātuves malā un tika dots starts.
Bija jāpeld turp un atpakaļ. Ūdens vietām bija ledaini auksts, laikam jau tie bija avoti. Par hidrotērpiem toreiz vēl nezinājām. Izpeldēju viens no pirmajiem un skrēju pie sava velosipēda. Toreiz velosacensībās un arī triatlonā piedalījos ar velosipēdu Ukraina (ar vienu ātrumu). Velotrase bija pa asfaltētu ceļa posmu ar slēgtu satiksmi. Jābrauc bija turp un atpakaļ vairākas reizes. Ķiveres toreiz nebija obligātas. Asfalta segums bija nekvalitatīvs. Jau pēc kādām 10 minūtēm mani sāka apdzīt sportisti, kas brauca ar sporta velosipēdiem. Minu, cik varēju. Pārsteigums mani sagaidīja, kad nokāpu no riteņa un sāku skriet. Triatlonisti jau to zina, taču man toreiz tas bija šoks. Pirmos 500 m nesapratu, kā es vispār skrēju, jo nebija nekādas koordinācijas – kājas metu kaut kur uz priekšu un tā pārvietojos. Trase gāja pa dubļainiem slideniem meža ceļiem, tad pa šaurām slidenām un paugurainām pļavu takām, kur zāle bija līdz padusēm. Biju tā nomocījies, ka šķita, ka trasei vispār nav gala. Kad ieraudzīju finišu, pārņēma svētlaime. Kurš finišēju, neatceros. Taču atceros, ka vēlreiz metos ūdenī, un šoreiz tas galīgi vairs nelikās ledains…”
Savu labāko maratonu Raimonds noskrēja 2014. gadā Rīgā – 3 stundas 44 minūtes un 45 sekundes. Pagājušajā gadā Rēzeknes pusmaratons tika pieveikts vienā stundā 37 minūtēs un 58 sekundēs. Pērn Raimonds piedalījās daudzās starptautiskās triatlona sacensībās, tostarp Rīgā un Polijā. 10. augustā Garenčiks Riga ETU Sprint Triathlon European Cup (750 m + 20 km + 5 km) distance veica 1:06:38.50 un savā M50 grupā ar ieņēma 3. vietu. 31. augustā Borovno-Bidgoščas klasiskajā triatlona IRONMAN distancē – 3,8 km peldus, 180 km ar riteni un 42,2 km skriešus – Latvijas triatlonists 144 dalībnieku konkurencē ar ļoti labu rezultātu 10 stundas 48 minūtes 38 sekundes ieņēma pirmo vietu M50 un augsto 9. vietu kopvērtējumā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru